Holocaustmonument Levenslicht onthuld in de Grote Toren

Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daarbij stilgestaan. Om stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Gorinchem, is van 25 tot en met 27 januari 2020 het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien in de Grote Toren.

 

Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust. Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden en leefden; soms al generaties lang. Ook in Gorinchem zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.  Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

   Foto: Marco De Swart

Opening en locatie

Op zaterdag 25 januari 2020 om 13.00 uur wordt Levenslicht door burgemeester Reinie Melissant ontstoken in de Grote Toren. Na afloop neemt stadsgids Dick Bosch geïnteresseerden mee voor een wandeling langs historische locaties met een verleden gekoppeld aan de Tweede Wereldoorlog. De Grote Toren is als locatie gekozen omdat er een herdenkings-, bezinnings- en ontmoetingscentrum in gevestigd is. Het monument is op zaterdag 25 januari en zondag 26 januari van 13.00 uur tot 17.00 uur en op maandag 27 januari van 10.00 uur tot 17.00 uur te bezoeken.

toren_0.jpg toren_1.jpg toren_2.jpg toren_3.jpg toren_4.jpg