Vernissage

 

Tentoonstelling Jopke van Mersbergen in de Toren 

In het werk van Jopke van Mersbergen krijgt naast het zichtbare en tastbare ook de wereld van het ongeziene een mogelijkheid om uit het onbekende in het licht geplaatst te worden. Schilderijen van Jopke van Mersbergen zijn tot en met 1 juli 2024 te zien in Centrum In de Toren.

Haar schilderijen zijn samenballingen van kleur. Ieder werk is opgebouwd uit dunne transparante lagen pigment en acrylbinder, zodat door de ogenschijnlijk egale kleurvlakken allerlei onderliggende kleuren zichtbaar zijn. “Kleuren zijn eigenlijk energieën, trillingen”, zegt Jopke. “Ik voel ze, verplaats me in de kleur waarmee ik wil werken en word er één mee. Ik laat een werk ontstaan uit meerdere transparante lagen, zodat het onbewuste de kans krijgt zich te uiten en de dialoog met het werk aan te gaan.”

Het is belangrijk dat de kijker zijn of haar gevoel en interpretatie bij het werk kwijt kan. “Universele gevoelens probeer ik te vinden en om te zetten in kleuren op mijn doeken. Het schilderen gebeurt in een zekere trance, hoewel ik er bewust bij betrokken ben. Ik schilder wat in me opborrelt en probeer zo weinig mogelijk in te grijpen vanuit m’n verstand, de hand doet het werk”, zegt ze over haar werkwijze. “Er zit een enorme gelaagdheid in de schilderijen, maar de informatie komt dan ook uit diepere lagen. Soms voelt iemand zich wel eens ongemakkelijk bij een schilderij van mij, soms ook hoor ik dat het iemand heeft aangegrepen. Voor mij betekent het dat de mens door het uitstralen en het ontvangen van energietrillingen verbonden is met de wereld om hem heen. Daarom kan een kunstwerk je op een bepaalde manier raken. Het wordt als een ware een spiegel van jezelf.”

In de Toren, Krijtstraat 1, 4201 GB Gorinchem
info@indetoren.nl | www.indetoren.nl
Open: zaterdag 13.00-17.00 uur, culturele
zondagen april t/m oktober: 13.00-17.00 uur
 
 
toren_0.jpg toren_1.jpg toren_2.jpg toren_3.jpg toren_4.jpg