Spreekbeurt Linde Herrewijnen

Ik ben 12 jaar en woont in Gorcum en zit nu in groep 8 van CBS de Regenboog. 

Na dit jaar gaat ik naar het Merewade. Later wil ik een opleiding gaan volgen waarmee ik met kinderen kan werken.

Mijn belangrijkste hobby is hockey. Dit seizoen zat ik in de D1. Op dit moment volg ik selectietrainingen om te bepalen in welk team ik volgens seizoen kan spelen. Spannend dus!

Ik ben zeer geïnteresseerd  in de Toren vanwege de achtergrond en het ontstaan van de Toren. Ik kan namelijk moeilijk tegen onrecht en geweld. Als ik wat ouder ben, wil ik misschien wel zelf vrijwilliger zijn in de toren. 

Mijn e-mailadres is: linde.herrewijnen@gmail.com 

 

De spreekbeurt

Hallo allemaal, ik houd mijn spreekbeurt over De Toren. Ik wil jullie wat gaan vertellen over de kerktoren en over het stiltecentrum. Ik heb het onderwerp gekozen, omdat de vriend van mijn moeder in het stiltecentrum werkt en ik best wel benieuwd was wat het was.

Nu ga ik jullie eerst wat vertellen over de kerktoren.

De kerktoren is een van de meest herkenbare gebouwen van Gorinchem. Hij werd in 1450 gebouwd. Het opvallende van de kerktoren is dat hij scheef staat, omdat de ondergrond niet stevig genoeg was tijdens de bouw van de kerk begon de kerk al scheef te zakken. Ze dachten dat als ze recht omhoog bleven bouwen het weer goed zou komen, maar dat gebeurde niet dus stond hij nog steeds scheef. De kerk was op 1517 klaar met bouwen. Op de kerktoren staat een haan en die haan waakt over de stad. Met de haan erbij is de kerktoren 67 meter hoog en kan je hem beklimmen.

Veel mensen denken dat de kerk de Sint Janstoren heet, maar dat is niet zo. De kerk heet de Sint Martinustoren, want de kerk is opgedragen aan de heilige Martinus. Hij was de eerste romeinse soldaat. Toch denken veel mensen dat de kerk de Sint Janstoren heet, maar zo heet de kerk van Breda.

De kerktoren is een verdedigingstoren, dus je kon zien waarneer de vijand eraan kwam. Hij had dus eigenlijk een functie als verdediging voor de stad, als uitkijkpost. Je kon ook waarschuwen als er wat gebeurd was, dus bijvoorbeeld als er brand was. En de stad was toen ook veel deftiger met een kerk erbij, want dat maakte indruk op de buitenlanders.

Wat er ook nog in de kerktoren hangt zijn 3 klokken, de oudste klok komt uit 1481. De klokken luiden nu allen voor bijzondere dingen, zoals voor kerkdienst of brand of dijkdoorbraak.

Nu ga ik jullie wat vertellen over het stilte centrum.

Misschien hebben jullie ooit wel eens gehoord van het stilte centrum die zich bevind binnen de kerk. En die heet: In de Toren. Dit hoort niet bij de kerk en is een verhaal apart, dat verhaal ga ik jullie nu vertellen. In januari 1999 kwamen er twee jonge meisjes om het leven en 1 meisje raakte zwaar gewond bij een schietpartij in een plaatselijk cafe. Door deze gebeurtenis werd er in 2000 een commissie opgericht tegen geweld. Hier deden heel veel groepen uit Gorinchem aan mee. Hieruit werd de stichting herdenking, bezinning en ontmoetingscentrum In de Toren opgericht. Er is gekozen voor een ruimte in de voet van de grote Toren. Het doel van In de Toren is het open stellen van de ruimte in de grote Toren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en mensen kunnen herdenken. In de Toren is ook een kunstwerk en dat heet de Lichttrechter. Het doel van het kunstwerk is: licht dat binnen komt door die grote ruit en aan die ruit zitten 1000 draadjes en aan elk draadje hangt een koker. In die koker kan je een briefje in doen waar je een wens op kan schrijven. Via de draadjes komt het licht bij de koker. Als het donker is kan je buiten voor de Toren op een lichtknop drukken, zodat er binnen twee felle lampen gaan branden, hierdoor lijkt het alsof het licht van binnen naar buiten gaat. Het licht neemt de wens die je hebt opgeschreven naar buiten de wereld in. Maar of je wens uitkomt weet natuurlijk niemand.

Dit was mijn spreekbeurt zijn er nog vragen.

toren_0.jpg toren_1.jpg toren_2.jpg toren_3.jpg toren_4.jpg