De Grote Toren is al 500 jaar

500 jaar geleden bereikte de Grote Toren in Gorinchem zijn hoogste punt. Dat wordt gevierd met allerlei activiteiten in en om de Toren!

De Grote Toren is al 500 jaar hét silhouet van de stad. Precies 500 jaar geleden bereikte de toren zijn hoogste punt. De bouw zou zijn begonnen in de tijd dat de heren Van Arkel Gorinchem stichtten in 1212 en was toen lager. In 1361 zou de toren door zwaar onweer ingestort zijn en daarna herbouwd. Pas in 1517 bereikte de toren zijn (huidige) hoogste punt. Dit wordt in 2017 gevierd met allerlei activiteiten in en rond de Toren!

Opening jubileumjaar op 13 mei

Zaterdag 13 mei is de aftrap van het jubileumjaar. Om 14.00 uur geeft stadsomroeper Roy Grünewald het startsein. Aansluitend is om 14.15 uur de officiële opening door wethouder Arjen Rijsdijk in het Bezinningscentrum in de Grote Toren. Van 14.30-15.30 geeft stadsbeiaardier Hennie Blom een bijzonder concert met muziek van 500 jaar geleden tot nu op het carillon van de Grote Toren. Programma

beiaardconcert_13_mei.docx

Activiteiten van mei t/m september 

In het Bezinningscentrum is tijdens openingstijden doorlopend een expositie te zien van foto’s van de Grote Toren uit het historisch archief. Torenklimmen kan elke zaterdag om 13.00 en 15.00 uur met ervaren torengidsen. Ook tijdens de Culturele Route zijn er extra activiteiten in of rond de Grote Toren en de laatste zondag van de maand wordt het ‘Culinair genieten’ op de Groenmarkt tijdens de koopzondag. 

Kijk voor een overzicht van alle activiteiten de komende maanden in de agenda.

 

Wist je dat?

  • De Grote Toren in de volksmond ‘Sint Janstoren’ heet? De kerk die ertegenaan stond werd op 22 april 1263 gewijd aan Sint Martinus of Sint-Johannes. Dit gebouw is in 1844 afgebroken. Het huidige kerkgebouw werd in 1851 in gebruik genomen.
  • De Grote Toren 67 meter hoog is en al tijdens de bouw begon te verzakken, omdat hij op een  edempte sloot is gebouwd? De bouwmeester heeft dit laten corrigeren, waardoor er een knik in de toren zit.
  • Het carillon uit 47 klokken met een totaalgewicht van bijna 11.000 kilo bestaat? Het klokkenspel is uniek voor Nederland. De meeste carillons hangen in een open toren; dat zorgt voor een direct geluid. In Gorinchem is een gesloten klokkenzolder. Daar wordt het geluid eerst gemengd, voordat het via de galmgaten naar buiten komt. Dat zorgt voor een milde, ronde klank.
  • In de toren twee grote klokken hangen? De oudste werd in 1481 gegoten en is met 1.008 kilo een zwaargewicht van respectabele leeftijd. Hij laat zich tegenwoordig elk half uur horen. De tweede klok hangt sinds 1625 in de toren. De klokken hebben eeuwenlang het leven in Gorinchem begeleid; bij brand, dijkdoorbraak en pest. Ze zi
    jn de oudste stemmen van de stad!

 

 
toren_0.jpg toren_1.jpg toren_2.jpg toren_3.jpg toren_4.jpg