Tentoonstelling Stichting In de Toren Gorinchem
21 juni t/m 27 september 2025
Johannes van Vugt - Rijsik’s Goud
In Rijsik’s Goud nodigt Johannes van Vugt de toeschouwer uit in een wereld van herinnering, verlangen en introspectie. Zijn schilderijen ogen als fragmenten uit een film, als scènes uit een leven. Elk werk draagt de sporen van een verleden dat zowel persoonlijk als universeel aanvoelt. Van Vugt schildert naar foto's: soms privé, soms publiek, soms uit zijn geheugen opgeroepen en pas later visueel bevestigd. Zo vloeien heden en verleden voortdurend in elkaar over.
De schilderijen zijn als stille ansichtkaarten uit een tijd die zich niet laat vastpinnen. Door de seriematige presentatie krijgt het werk een cinematografisch karakter: als een storyboard, een fotoalbum waarin chronologie ondergeschikt is aan gevoel en sfeer. De invloed van filmmakers als Ingmar Bergman (1918-2007) is voelbaar, niet alleen in de thematiek, maar ook in de sfeer - melancholisch, beschouwend, en soms schrijnend.
Universele thema’s
Maar omdat de beelden zo prettig ongedefinieerd zijn, zou het ieders jeugd kunnen zijn. Zijn werkwijze zorgt ervoor dat de gebeurtenissen zich verheffen boven de anekdote en tot universele thema’s kunnen uitgroeien. Het gaat Van Vugt niet om het documenteren van het persoonlijke, maar om het verbeelden van dat wat iedereen zich zou kunnen herinneren - zonder dat het ooit letterlijk benoemd hoeft te worden.
Schimmen van momenten
Het palet van Johannes van Vugt is vaak beperkt tot gedempte tonen of grijsschakeringen. Dit gebrek aan kleur werkt als een filter: het schept afstand tot het hier en nu en dompelt de kijker onder in een wereld van verstilling. De schilderijen zijn geen exacte registraties, maar flarden - schimmen van momenten, tastbare echo’s van herinneringen. Van dichtbij lijken ze abstract, opgebouwd uit losse vlekken; pas door afstand te nemen ontvouwt zich het beeld. Tegelijk dwingt het intieme formaat juist weer tot nabijheid. De kijker moet letterlijk zijn positie kiezen - een subtiele handeling die de betrokkenheid versterkt.
Open vragen
Het werk van Van Vugt vraagt om traagheid. Om stil te staan. Om te kijken met aandacht. Niet alles wordt prijsgegeven - en juist in die ruimte ontstaat betekenis. In Rijsik’s Goud toont Johannes van Vugt geen lineair verhaal, maar een mozaïek van herinneringen, emoties en associaties. Zijn schilderijen zijn geen verklaringen, maar open vragen. Ze spreken een stille, universele taal - die van verlies, van tijd die voorbijgaat en van beelden die blijven hangen op het netvlies van het geheugen.
Johannes van Vugt (Rijswijk, NB, 1954) woont en werkt in Amsterdam.
Johannes van Vugt, Kopje Onder, 2025; olieverf op MDF; 30 x 24 cm