Expositie Martin Copier

Datum: 22 augustus 2022 00:00 tot 22 oktober 2022 23:59
Details :

Martin Copier in de Toren Gorinchem

Van 27 augustus tot en met 22 oktober is in de Grote Toren het werk te zien van Martin Copier uit Werkendam. Hij is derde in een reeks van regiokunstenaars die hun werk tonen in het herdenkingscentrum aan de Krijtstraat.

In de schilderijen van Martin Copier (1966) speelt de weergave van ruimte een grote rol. Binnen die ruimte creëert hij een spanningsveld door allerlei elementen zoals lijnen, openingen, licht en de voor zijn werk zo typerende houtsnededrukken toe te voegen. Hij rangschikt deze elementen zodanig dat er beweging en diepte ontstaat. Het werk is erg gelaagd; dit wordt versterkt door het subtiele kleurgebruik en het toegepaste perspectief. Copier wil laten zien dat het innemen van ruimte een keuze is. Als kijker ervaar je in zijn schilderijen een ander universum.

Martin Copier werkt in series van zo’n 10 tot 15 schilderijen tegelijk. Deze werken ontstaan naast elkaar, beïnvloeden elkaar en zijn ongeveer gelijktijdig klaar zodat de serie is afgerond. Bij het werken voor een locatie, zoals de ruimte in de voet van de toren, staat Copier voor een extra uitdaging: het werk moet passen en aansluiten op de omgeving. Omdat de lijn in zijn werk een grote rol speelt, wilde hij met zijn vier grote schilderijen reageren op het kunstwerk De Lichtrechter van Corrie van de Vendel. “Ik hoop dat mensen die deze plek bezoeken in de schilderijen iets voelen en herkennen en van mening zijn dat ze een waardevolle toevoeging aan de ruimte zijn. Ik denk dat we allemaal op onze eigen manier zoeken naar een stukje persoonlijke ruimte. Lukt het ons daarnaast om ruimte te geven en te delen? Lukt het om verbonden te blijven met de mensen om ons heen? Ik hoop dat mijn werk een aanmoediging is om vanuit de veiligheid van je eigen ruimte het contact met de ander te blijven zoeken.”

In de Toren, Krijtstraat 1, Gorinchem. Open: zaterdagen + culturele zondag 13-17 uur

toren_0.jpg toren_1.jpg toren_2.jpg toren_3.jpg toren_4.jpg