Archief 2002 Uit de Pers


Brandveiligheidseisen dwarsbomen kunstwerk

Stiltecentrum GorcumStrenge brandveiligheidseisen dwarsbomen de uitvoer van het kunstwerk 'De Lichttrechter' in de toren van de Grote Kerk In Gorinchem.

De bezinningsruimte is dan ook niet klaar op 10 januari, de dag waarop drie jaar geleden de dramatische schietpartij in Bacchus plaatsvond.

Hierbij kwamen de Gorcumse Marianne Roza en Froukje Schuitmaker uit Sleeuwijk om het leven. Inge van Boxtel raakte zwaar gewond.
Piet Augustijn, voorzitter van de Stichting Herdenkings-, Bezinnings- en Ontmoetingscentrum In de Toren, heeft overigens nooit een termijn genoemd waarop het ontmoetingscentrum zou worden geopend. "Natuurlijk was het mooi geweest als we deze maand het centrum hadden kunnen openen, maar de ruimte is niet louter een herdenkingspunt voor de slachtoffers van de schietpartij in de Kerksteeg."
De uitvoering van het werk van de Utrechtse kunstenares Corrie van de Vendel ligt al drie maanden stil. 'De Lichttrechter' bestaat uit bijna duizend draden die vanuit het gotische raam boven de entree 'vertrekken' naar een oog op zo'n zes meter hoogte. En juist die draden vormen het probleem. Het kunststof materiaal dat de kunstenares had willen gebruiken, heeft de brandveiligheidstoets niet doorstaan.
"Inmiddels zoekt Attema - een kunststoffenproducent in Gorinchem - samen met de Technisch Universiteit Eindhoven naar een niet-brandbaar materiaal. Ze hebben al diverse kunststoffen uitgeprobeerd die als plaat niet brandden, maar in draadvorm zeer vlambaar waren. We hebben dan ook geen idee hoe lang het nog gaat duren voordat ze iets vinden, als ze al een alternatief vinden", zegt Augustijn met enige zorg.
Andere materialen zijn ook al bekeken, maar die blijken evenmin geschikt. "Er is bijvoorbeeld gedacht aan aluminium. Dat is in tegenstelling tot de kunststof in het originele ontwerp massief, waardoor het gehele effect teniet wordt gedaan." De maquette van 'De Lichttrechter' is donderdag 10 januari te bekijken tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Haarhorst in de Haarwijk. Samen met werken van andere kunstenaars vormt het een kleine tentoonstelling waar bezoekers zich even kunnen terugtrekken. Net als voorgaande jaren verzorgt het Muziekprojekt Haarhorst het herdenkingsprogramma.
"De tentoonstelling is een nieuw element", zegt Roel de Man van het Muziekprojekt. "Een bewuste keuze omdat we dit keer voor het eerst ook een dj hebben geprogrammeerd om meer jongeren naar De Haarhorst te trekken. En omdat dit ouderen doorgaans niet zo aanspreekt, hebben we voor hen in de kleine zaal een rustpunt ingericht."
De dj, die drie kwartier van het programma voor zijn rekening neemt, is Bert Duijzer, de eigenaar van Feestpaleis New York en destijds dj in Bacchus.
De herdenkingsbijeenkomst in De Haarhorst begint om 20.00 uur. Leerlingen van het Muziekprojekt Haarhorst nemen de eerste drie kwartier muziek voor hun rekening. Daarna staan er diverse andere muzikanten op het podium.

(De Dordtenaar, 5 januari 2002)

Toelichting (maart 2002): de problemen t.a.v. de brandveiligheid zijn inmiddels opgelost. Kunstenares Corrie van de Vendel is momenteel volop bezig om het door haar ontworpen kunstwerk te realiseren.


Stiltecentrum in St. Janstoren 'uitgeprobeerd'

Koude rillingen bij ouverture

'Mensen gevraagd'. Het in Gorinchem zo bekende gedicht van Coen Poort wordt zaterdagmiddag opnieuw voorgedragen. Dit keer door dominee Suzan Tennekes, dit keer in de ruimte in de St. Janstoren aan de Krijtstraat. De sfeer van de Stille Tocht in januari 1999 is terug. Ook burgemeester Piet IJssels slikt en buigt het hoofd. Hij heeft even daarvoor een fragment gebruikt uit zijn speech bij die indrukwekkende gebeurtenis.

Ruim twintig mensen, van even zovele instanties en organisaties uit de stad, lazen een boodschap voor. Gedichtjes van schoolkinderen, een lied van Toon Hermans, fragmenten uit psalmen, woorden over zinloos geweld, over de hemel, over vriendschap, over de waarom-vraag. Marianne Roza en Froukje Schuitmaker, de toevallige bezoeksters die omkwamen bij een brutale schietpartij in een Gorcums café, zijn niet vergeten.

De allereerste bijeenkomst in de toren gaf weer de rillingen op de rug. De gewelfde torenkamer was eens opslagplaats voor marktkramen en andere attributen die de gemeente kwijt moest, nu is het een serene oase in het stadsgewoel. Herdenken, bezinnen en ontmoeten: dat zijn de drie centrale termen voor de initiatiefnemers. De officiële opening van het overigens sobere stiltecentrum, een beter woord is nog niet gevonden, is pas op 27 september. Bouwvakkers waren dinsdag nog bezig om de glazen tussendeur vast te zetten. Maar zaterdagmiddag was er die besloten bijeenkomst, voor vertegenwoordigers van de zogenaamde 'commissie van aangeslotenen' die de stichting In de Toren ondersteunt. Om uit te proberen, zeg maar. Vertegenwoordigers van scholen, politieke partijen, kerken, moskee, synagoge, maatschappelijke en culturele instellingen, de gemeente en bedrijven. Ook de ouders van Froukje Schuitmaker zijn aanwezig. Ze declameren een hedendaagse versie van Psalm 23. Woorden die breken. De voorgedragen briefjes worden vervolgens opgerold en gestopt in één van de kokertjes die in een grote tros deel uitmaken van het bijbehorende kunstwerk. 'De Lichttrechter', via honderden draadjes lopen de woorden als het ware over naar het daglicht dat door een venster valt. Buiten is dichtbij, straatgeluiden zijn hoorbaar. De toeterende colonne van de Truckersrun is hoorbaar vanaf de Merwedebrug.
Midden in de samenleving dus, dat is de plek die secretaris Aad Schravendeel van 'In de Toren' voor ogen had. "Het is fijn dat de mensen hier, van allerhande kleur en pluimage, uitdrukking geven aan hun woorden. Mensen spreken uit het hart. Dat moeten ook de bezoekers doen. Ze kunnen anoniem hun gedachten kwijt in de kokertjes en als ze dat op prijs stellen, kunnen we die in een map ter inzage leggen op een tafel." Het kunstwerk telt zo'n 900 kokertjes. Mochten die vol zijn, dan worden ze weer geleegd. De boodschappen blijven bewaard, is de belofte. Al komende zaterdag is de toren open van 13 tot 17 uur en de week daarop weer.
Om proef te draaien voor het centrum wekelijks opengaat, ook tijdens koopavonden en de maandelijkse Culturele Route op zondagmiddag. In de nisjes komen bankjes voor bezoekers die slecht ter been zijn.
De openingshandeling op 27 september krijgt echter een veel minder plechtig karakter. Er is dan in de Grote Kerk vooral een muzikaal programma met vanaf 14 uur bijdragen van plaatselijke musici als het Popkoor 0183, pianiste Olga Malkina, het duo Koos van Vliet en Hanny de Jong (cello, piano), het duo Dirom-Darom, het koor Pastorale en de gitarist-zanger Mike Doulis.

(Gorcumse Courant, 11 september 2002)
toren_0.jpg toren_1.jpg toren_2.jpg toren_3.jpg toren_4.jpg