Archief 2009 Uit de Pers


Op 10 januari is het tien jaar geleden

GORINCHEM – Op 10 januari is het tien jaar geleden dat het Bacchus-drama plaatsvond. Twee meisjes, Marianne Roza en Froukje Schuitmaker, werden in een muziekcafé doodgeschoten, een derde meisje raakte zwaargewond, maar overleefde. Naar aanleiding van de gebeurtenis werd in september 2002 het Centrum In de Toren ingericht. Een plek in de voet van de Grote Toren in Gorinchem waar ruimte is voor herdenken, bezinnen en ontmoeten.

Tien januari 2009 is een datum waarop de gebeurtenissen weer in volle hevigheid naar voren komen. De Stichting In de Toren heeft in overleg met de ouders van de twee meisjes besloten geen speciale activiteiten te organiseren. Het is een dag om te herdenken, het is geen jubileum. Wel staat de stichting open voor initiatieven van derden. Iedereen die iets wil organiseren kan daarbij gebruik maken van de ruimte in de toren met het kunstwerk De Lichttrechter van Corrie van de Vendel. Zo zal er op zaterdag 10 januari in de Grote Toren muziek ten gehore worden gebracht door Donna Bastiaans. Voor het coördineren van activiteiten wordt aan potentiële organisatoren gevraagd hun activiteiten te melden bij Piet Augustijn (tel. 06-51555033) of Mieke Meulendijks (tel. 0183-660744).


Aart Roza, de vader van Marianne verwoordt het als volgt:

“Op 10 januari is het 10 jaar geleden dat het gebeurde. Als mensen daarbij stil willen staan vind ik dat prima. Maar dat moet wel uit henzelf komen. Geen verplichting dat bijvoorbeeld iedere horecabezoeker om half twee ’s nachts twee minuten z’n mond moet houden en als dat gelukt mocht zijn vervolgens lekker doorfeest. Ik heb het niet over familie, vrienden en kennissen, daar weet je persoonlijk van hoe ze ermee proberen om te gaan, maar voor iets verder weg lijkende mensen: wie het wil herdenken doet dat toch wel. Bovendien is dit niet vastgeprikt op een bepaalde datum, maar op ieder tijdstip van het jaar. En die mensen geven het ook door aan anderen, of dat nu tijdens een vakantie is of op een willekeurig ander moment. Dat is iets heel belangrijks dat we de afgelopen tien jaar hebben mogen constateren. Medeleven. We krijgen er onze dochter en zus niet mee terug. Maar het helpt. Een beetje. Dank daarvoor.”

(De Volkskrant, 10 januari 2009)

toren_0.jpg toren_1.jpg toren_2.jpg toren_3.jpg toren_4.jpg