Stadsblad GORINCHEM 13 juni 2017
 

Torenoptreden Bastiaans en Elmendorp 

In het kader van 500 jaar de Grote Toren spelen Gorcumse artiesten op zondagmiddagen tijdens de Culturele route in het Bezinningscentrum. Afgelopen zondag trad het duo Donna Bastiaans en Inge Elmendorp op. Bastiaans op gitaar, Elmendorp op viool. De optredens in de toren lopen door tot eind september. De activiteiten rondom het jubileum van de Grote Toren worden geïnitieerd door het Huis van Inspiratie.

 

Stadsblad GORINCHEM 13 januari 2017

 

Tranen bij traditionele herdenking

Het jaar afsluiten is  ook afscheid nemen van mensen die in 2016 overleden. In Gorinchem herdachten honderd mensen de doden.

In de Grote Toren in Gorinchem komen de bezoekers bij elkaar voor de traditionele eindejaarsherdenking. Ze steken een kaarsje aan en zoeken troost bij elkaar.

De hele ruimte staat vol met mensen die afgelopen jaar iemand verloren hebben. Bij de eerste tonen van de livemuziek vloeien er bij sommigen al tranen. Menigeen is met zijn of haar gedachten zichtbaar op een andere plek. Familieleden kloppen elkaar bemoedigend op de schouder, zoals bij het horen van één van de door Ro van Doesburg voorgedragen gedichten.

Daarna mag iedereen die dat wenst naar voren komen om een kaars aan te steken voor de verloren dierbare. Kaars na kaars wordt aangestoken, begeleid door de woorden: 'Ik steek een kaars aan voor...'.

Van alles komt voorbij: voor moeder, vader, een goede vriend, zus, vrouw, man, oma Rietje en een slechts 23 jaar geworden dochter. Later worden alle namen in een grote koker gestopt, die bij de kokertjes komen te hangen die eerdere jaren gevuld zijn met namen.

Vrede

,,Voor mijn lieve vrouw, dat zij in vrede moge rusten.'' Deze woorden komen van Engel van den Berg (87) uit Gorinchem, die een kaarsje aansteekt voor zijn overleden vrouw. Van den Berg is naar de bijeenkomst gekomen om herinneringen op te halen aan haar. En herinneringen, die zijn er genoeg, vertelt hij.

,,Mijn vrouw is 30 mei overleden en 6 juni begraven. Sindsdien ga ik iedere dag naar het kerkhof. Deze bijeenkomst betekent heel veel voor mij. Ik ga in mijn gedachten terug naar mijn vrouw. Wij waren 60 jaar getrouwd, twee weken voordat ze overleed. Erg fijn dat ze die viering nog heeft meegekregen. We zijn 67 jaar samen geweest en hebben samen een heel mooi leven gehad.''

Ook Elly Bos (71) uit Gorinchem vindt veel steun in de herdenking. Haar man is overleden in 2016. ,,Heel apart om bij deze bijeenkomst te zijn, want het is de derde keer dat ik het meemaak. Ik heb namelijk al drie dierbaren verloren en nu dus mijn man. Ik wil er perse bij zijn want voor mij is dit een moment van bezinning. Mijn gedachten gaan terug naar mijn man en dat maakt me emotioneel. Het is voor mij een afsluiting. Wat voor man hij was? Een rustige, stille man die heel open was en die voor iedereen klaarstond. We waren 48 jaar getrouwd'', zegt Bos, terwijl een traan langs haar neus loopt.

Schietpartij

De eindejaarsherdenking is een initiatief van Stichting Herdenkings-, Bezinnings- en Ontmoetingscentrum In De Toren, die in het jaar 2000 opgericht is na de dodelijke schietpartij bij muziekcafé Bacchus in Gorinchem. De stichting houdt deze herdenking sindsdien elk jaar. 

(AD Rivierenland, 2 januari 2017)

toren_0.jpg toren_1.jpg toren_2.jpg toren_3.jpg toren_4.jpg