Holocaustmonument 'Levenslicht' onthuld in Grote Toren in Gorinchem

Stadsgids Dick Bosch neemt een groep mensen mee voor een wandeling langs historische locaties met een link naar de Tweede Wereldoorlog.

Stadsgids Dick Bosch neemt een groep mensen mee voor een wandeling langs historische locaties met een link naar de Tweede Wereldoorlog. © Cor de Kock
 
Het Holocaustmonument 'Levenslicht', dat door gemeenten in het hele land te zien is, werd vandaag onthuld in de Grote Toren van Gorinchem. Burgemeester Reinie Mellisant was aanwezig om stil te staan bij 75 jaar vrijheid.

Algemeen Dagblad Rivierenland, Rozemarijn van der Stelt, publicatie 26 januari 2020

De Grote Toren in Gorinchem stroomt langzaam vol met mensen. Ze vormen een kring rondom een cirkel gevuld met kleine stenen. Het zachte geroezemoes stompt af als de klok 13:00 uur slaat en Burgemeester Reinie Mellisant de stekker in het stopcontact steekt. Vandaag wordt het Holocaustmonument 'Levenslicht' onthult.

,,Door stil te staan bij het levenslicht, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend," licht Mellisant in haar toespraak alvorens de onthulling toe. Het monument bestaat uit stenen die om de paar seconden worden verlicht. Het licht staat voor de adem die de slachtoffers voort laat leven. De stenen zijn gebaseerd op een Joodse traditie, waar steentjes worden achterlaten op een graf om de overledene te herdenken.

Veel toeschouwers zijn naar de toren gekomen om het monument te bekijken. ,,Mijn moeder heeft de oorlog meegemaakt, maar kan niet meer lopen," vertelt een bezoeker. ,,Daarom ben ik hier vandaag om dit later aan haar te kunnen vertellen. Het is belangrijk om dit verhaal door te geven en de holocaust niet te vergeten."

Ook Jacob de Leeuw is samen met zijn gezin aanwezig bij de onthulling. ,,Ik vind het vooral mooi hoe goed dit monument is uitgedacht," vertelt De Leeuw. Het gezin heeft het concentratiekamp Auschwitz bezocht waar elke dinsdag de namen van overledenen worden voorgelezen. ,,Daar hoorden we ook onze eigen familienaam ook voorbij komen. Dan komt het leed wel heel dichtbij."

75 jaar vrijheid

Het monument, gemaakt door kunstenaar Daan Roosegaarde, is op verschillende plekken in het land te vinden. De aanleiding is de herdenking aan 75 jaar vrijheid en de bevrijding van concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz op 27 januari 1945.

Het doel van het monument is om mensen ervan bewust te maken dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden die plaatsgenoten of buren waren. Met 104.000 lichtgevende stenen, gelijk aan het aantal slachtoffers, staat het monument symbool voor de impact van de holocaust. De stenen zijn verdeeld over 170 gemeenten. In Gorinchem zijn destijds 70 joodse inwoners weggevoerd en vermoord.

Het monument is morgen van 13.00 uur tot 17.00 uur en maandag van 10.00 uur tot 17.00 uur te bezoeken. In Leerdam wordt morgen op het Dr. Reilinghplein een ander deel van het monument onthult, in Woudrichem is het al te bezichtigen.

 

Van Ademend Levenslicht naar Gorcumse Synagoge

GP-buro

GORINCHEM Het Holocaust monument Levenslicht heeft in Gorinchem een bijzonder mooie plek gekregen in het Bezinningscentrum In de Toren bij de Lichttrechter. Dit kunstwerk van Corrie van de Vendel is hét Gorcums symbool tegen Zinloos Geweld sinds het schietincident in toenmalig muziekcafé Bacchus. De toren van de Grote Kerk is sindsdien een Bezinningscentrum en nu is daar tijdelijk ook het bijzondere Levenslicht te zien. Dit kunstwerk van de Rotterdammer Daan Roosegaarde bestaat uit 104.000 stenen, het Nederlandse aantal Joodse, Roma en Sinti slachtoffers van de Holocaust. Deze stenen zijn nu enkele dagen verdeeld over 170 deelnemende gemeenten. Gorinchem is daar één van.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding            

Zie ook video:

https://www.destadgorinchem.nl/lokaal/maatschappelijk/315887/van-ademend-levenslicht-naar-gorcumse-synagoge-678419

toren_0.jpg toren_1.jpg toren_2.jpg toren_3.jpg toren_4.jpg