Archief 2011 Uit de Pers


Grote opkomst herdenkingsdienst


Meer dan 110 mensen zijn op Oudjaarsmiddag bij elkaar gekomen om gezamenlijk de overledenen van 2011 te gedenken voorzover deze een band hadden met Gorcum. Het was dit jaar voor de negende keer dat met een besloten bijeenkomst familie, vrienden, bekenden en oud-collega's elkaar troffen in het gedachteniscentrum In de Toren in Gorinchem. Met muziek, gedichten en een korte gedenkingstekst werd stil gestaan bij deze eerste jaarwisseling zonder hun geliefden. Door het noemen van ieders naam en het daarbij aansteken van een kaars werd dit voor hun droevige jaar afgesloten en konden de nabestaanden troost vinden bij elkaar. De uitgesproken namen zijn opgeschreven op het jaarpapier en hebben een plaats gekregen in het gedachtenismonument dat permanent in de toren aanwezig is. De belangstelling voor deze bijeenkomst groeit ieder jaar weer. Dit jaar werden nabestaanden van 270 overledenen persoonlijk uitgenodigd per brief en verder iedereen via aankondigingen in plaatselijke en regionale kranten. En dan is een opkomst van meer dan 110 mensen zeker een bewijs van waardering voor dit initiatief en daarmee een overvolle ruimte in deze historische toren!

(Gorcumse Courant, 4 januari 2012)

Herdenking van overledenen In De Toren


Traditie op oudejaarsdag in Gorcum is de eindejaarsherdenking in het bezinningscentrum In De Toren, achter de Grote Kerk. Daar wordt afscheid genomen van dit jaar overleden Gorcumers of mensen die een band hadden met de stad.
Het centrum is geopend vanaf 14.45 uur en om 15 uur begint een korte plechtigheid. De bezoekers kunnen een kaartje invullen met de naam van de persoon die wordt herdacht. De hele lijst met namen wordt bewaard in een van de kokers van het kunstwerk De Lichttrechter. Ook wordt een kaars geplaatst voor alle niet genoemde Gorcumers door burgemeester IJssels.

(Gorcumse Courant, 21 december 2011)

'Gorcum voor Verdraagzaamheid' in centrum In de Toren Gorinchem


De Stichting Herdenkings-, Bezinnings- en Ontmoetingscentrum In de Toren organiseert op zaterdag 1 oktober 2011 voor de zevende keer de Dag voor Verdraagzaamheid. Onder de titel 'Gorcum voor verdraagzaamheid' w
ordt aandacht gevraagd voor een verdraagzame samenleving. De Stichting In de Toren beheert het Centrum In de Toren in de voet van de Grote Toren in Gorinchem. Dit centrum is in september 2002 geopend naar aanleiding van het schietincident in een plaatselijk muziekcafé (januari 1999), waarbij twee jonge meisjes om het leven kwamen. Sindsdien vinden er In de Toren kleinschalige activiteiten plaats, waarin de stellingname tegen zinloos geweld centraal staat. De zevende editie van de Dag voor Verdraagzaamheid vindt plaats op zaterdag 1 oktober 2011. Het programma start om 15.00 uur, waarbij de Rede voor Verdraagzaamheid centraal staat. Daarnaast zijn er muzikale optredens. Iedere belangstellende is van harte welkom.


Programma

15.05 uur Opening
15.10 uur Muziek van Marlies Augustijn (trompet)
15.25 uur Rede voor Verdraagzaamheid door de heer Onno Albada, voorzitter 4-mei comité Gorinchem
15.35 uur Muziek van Marlies Augustijn
15.45 uur Gedichten, voorgedragen door Joke van Mersberge
15.50 uur Opening expositie schilderijen rond thema verdraagzaamheid van Alice van Lith en Ida Scholten van het Open Atelier van TOON, Gorinchem
16.00 uur Sluiting

(Gorkums Nieuws, 25 september 2011)


Presentatie schilderingen Agnietenklooster


Er is zondag 21 augustus een nieuwe presentatie in het centrum In de Toren over de Middeleeuwse schilderingen in het voormalige Agnietenklooster aan de Boerenstraat 30a. De ruimte was tijdens de Culturele Route van afgelopen zondag onvoldoende bereikbaar en daarom werd nu deze dag geprikt.

De bewerking van Sylvia Terwisscha van Scheltinga. De Gorcumse schilderes Sylvia Terwisscha van Scheltinga, die de opdracht ontving van Stichting Het Holtzfonds om de muurschilderingen in het voormalige klooster op doek vast te leggen, is van 14 tot 16 uur aanwezig om haar werkwijze en onderzoek nader toe te lichten. De muurschilderingen, fresco’s, zijn rond 1470 gerealiseerd. Terwisscha van Scheltinga vervaardigde een eigen interpretatie van een ervan.

Het is op 21 augustus ook mogelijk de oorspronkelijke tekeningen aan de Boerenstraat 30a te aanschouwen.

Ditzelfde programma wordt ook aangeboden op zaterdag 10 september, Open Monumentendag, van 10 tot 16 uur en tijdens de culturele route van zondag 11 september, dan weer van 14 tot 16 uur. Tot begin oktober is tijdens de openingstijden van In de Toren, donderdagavond en zaterdagmiddag, de presentatie te bezoeken.

(www.deweekkrant.nl, 16 augustus 2011)


Presentatie van middeleeuwse muurschilderingen Gorinchem


In het voormalige Agnietenklooster, een complex dat vroeger was gelegen tussen Molenstraat en Boerenstraat, zijn middeleeuwse muurschilderingen aangetroffen. De schilderingen werden aangetroffen door de heer B. de Groot die op deze lokatie wijn woning en bedrijf heeft. De fresco's zijn honderden jaren oud (medio tot einde vijftiende eeuw). De Gorcumse schilderes Sylvia Terwisscha van Scheltinga heeft de muurschilderingen in opdracht van de Stichting Holtzfonds, nauw betrokken bij Stichting Stadsherstel Gorinchem, op doek vastgelegd.


De doeken zijn vanaf nu te bezichtingen in herdenkingscentrum De Toren in de Krijtstraat. Donderdagavond werden de doeken officieel onthuld. Drie van de doeken laten een indruk zien, van hoe de muurschilderingen bij de heer De Groot zijn aangetroffen. Het vierde doek is een prachtige aafbeelding in de kleuren, zoals het geweest moet zijn. Wethouder Arjen Rijsdijk, de heer De Groot, de Heer G. Kreukniet en schilderes Sylvia hadden de eer het doek van zijn laatste bedekking te ontdoen.

Vooraf werd door de schilderes nog interessante wetenswaardigheden over het Agnietenklooster en over de Heilige Agnes verteld. Door het duo Scala werd voor de muziek gezorgd.

Tot en met 3 september is tijdens de openingstijden van 'In de Toren', donderdagavond en zaterdagmiddag, de presentatie te bezoeken in deze prachtige monumentale herdenkingsruimte.

(Lokaal Gorkums Nieuws, 15 juli 2011)

Onthulling muurschilderingen


Kinderzangspeelplaats In de torenZangkunsten van kinderen en een dubbelexpositie in Centrum In de Toren, op zondag 8 mei. De Kinderzangwerkplaats verzorgt een muzikaal programma, onder leiding van Helga Buitelaar. Drie leeftijdsgroepen zingen van 14 tot 15.30 uur liedjes uit een breed scala, zoals popmuziek, musicalnummers en wereldmuziek.

De dubbelexpositie toont het werk van Ans Dreschler uit Woudrichem en Coby Schipper uit Rijswijk. Dreschler laat zich voor haar werk fascineren door vorm en kleur, en Schipper toont in haar olieverfdoeken de schoonheid van schors, tot in het kleinste detail. De expositie is tot en met 3 juli te bezichtigen. In de Toren is wekelijks geopend op donderdagavond van 19 tot 21 uur en zaterdagmiddag van 13 tot 17 uur, en tijdens de Culturele Route, iedere tweede zondag van de maand.

(Gorcumse Courant, 5 mei 2011)

Archief:


Uit de Pers 2010
Uit de pers 2009

Uit de pers 2004 Uit de Pers 2002

Uit de Pers 2001


toren_0.jpg toren_1.jpg toren_2.jpg toren_3.jpg toren_4.jpg